Als u een bedrijf runt, is het waarschijnlijk dat u plannen voor uw bedrijf moet maken om te groeien en te slagen. Een financieel plan voor uw bedrijf kan zo eenvoudig of complex zijn als u zelf wilt. Het moet uw kortetermijndoelstellingen schetsen, zoals hoeveel kapitaal u tegen het einde van het boekjaar of kwartaal moet aantrekken, en langetermijnstrategieën die uw bedrijf zullen ondersteunen. Financiële planning is niet iets waar bedrijven doorgaans de tijd voor nemen, maar het is belangrijk dat u vanaf het begin over een effectief plan beschikt om uw bedrijf in de loop der tijd te laten groeien. In dit artikel bespreken we wat een financieel plan is en waarom u er een zou moeten opstellen voor uw bedrijf.

Financieel controller

Wat is een financieel plan?

Een financieel plan is een routekaart voor uw bedrijf en de financiële gezondheid ervan. Financiële plannen moeten worden opgesteld door senior managers en kunnen afdelingen helpen met elkaar te communiceren. Ze kunnen ook dienen als leidraad voor investeerders om de gezondheid van een bedrijf te begrijpen en helpen bij het bepalen van de toewijzing van aandelen in een bedrijf. Elk bedrijf heeft andere behoeften en doelstellingen op het gebied van financiële planning.

Waarom u een financieel plan voor uw bedrijf nodig hebt.

Om de cashflow te beheren – Elk bedrijf heeft uitgaven en geen enkel bedrijf kan zonder uitgaven werken. De sleutel tot het beheer van die uitgaven, zodat ze de groei van uw bedrijf niet aanzienlijk beïnvloeden, is de cashflow. U moet weten wanneer uw uitgaven verschuldigd zijn, zodat u vooruit kunt plannen en het nodige geld bij de hand hebt om uw rekeningen te betalen. Vanuit een financieel perspectief draait cashflow om timing. Wanneer geld binnenkomt, wordt het niet automatisch uitgegeven en wanneer het wordt uitgegeven heeft het een impact op de cashflow van het bedrijf dat wordt beïnvloed. Een financieel plan voor uw bedrijf schetst de cashflowbehoeften, zodat u de timing en de hoeveelheid cash die op bepaalde momenten van het jaar in uw bedrijf binnenkomt, kunt voorspellen.

Tips voor het opstellen van uw financieel plan

  • Sla het planningsgedeelte niet over – Het is belangrijk om niet alleen een financieel plan te maken om aan de wettelijke vereisten te voldoen. U moet vanaf het begin een financieel plan opstellen, zodat u vanaf het begin over een effectief financieel plan beschikt.

  • Begin klein – Als u helemaal nieuw bent in bedrijfsplanning, kan het nuttig zijn om te beginnen met een kleiner plan en op te werken naar een groter plan. U kunt uw financieel plan altijd uitbreiden als uw bedrijf groeit en de behoeften veranderen.

  • Begin eenvoudig – Als u eenmaal een algemeen overzicht hebt van hoe uw financiële plan eruit zal zien, begin dan eerst met de eenvoudige dingen. Zorg ervoor dat je een goed inzicht hebt in je cashflowbehoeften en hoe die je bedrijf zullen beïnvloeden. Zorg ervoor dat uw bedrijfskosten en inkomstenverwachtingen accuraat zijn.

  • Begin groot – Zodra u uw kleine en grote financiële behoeften op hun plaats hebt, kunt u beginnen te kijken naar alle kleinere details. U kunt beginnen met uw kapitaalstructuur, wat betekent welke soorten financiering uw bedrijf gaat gebruiken.

  • Koppel uw financiële plan aan uw bedrijfsstrategie – Als uw financiële plan niet aansluit bij uw bedrijfsstrategie, zal het niet erg effectief zijn. Een financieel plan is bedoeld als zowel een operationele gids als een strategische gids voor de richting van uw bedrijf.

Conclusie

Financiële planning is een belangrijk onderdeel van elk bedrijf. De sleutel tot een succesvol financieel plan is inzicht in uw cashflowbehoeften en hoe die behoeften uw bedrijf zullen beïnvloeden. Zodra u deze zaken op orde hebt, kunt u beginnen uw financieel plan te koppelen aan uw bedrijfsstrategie. Met deze zaken in gedachten bent u goed op weg naar een succesvol financieel plan voor uw bedrijf.

Wanneer u uw financieel plan maakt, vergeet dan niet klein en eenvoudig te beginnen, zodat u uzelf niet overweldigt of belangrijke details mist. Als u eenmaal aan de slag gaat, zoek dan naar mogelijkheden om uw financiële plan te koppelen aan uw bedrijfsstrategie. Beide zaken zullen u helpen een succesvol financieel plan voor uw bedrijf op te stellen.